top of page

Staven gård er en tradisjonell landbrukseiendom. Gården er sannsynligvis ryddet før vikingetida.

 

Gården har vært i familiens eie siden 1772. Dagens eier er 8. generasjons sjøleier. Tidligere var gården klostergods, og hørte til Bakke kloster i Trondheim. 

​

Drifta i dag består av økologisk melk- og kjøttproduksjon, skogsdrift samt opplevelsesbasert turisme.

​

Det er 4 gamle hus på gården, som i dag inngår i turismesatsinga. De representerer spor etter en svunnen tid, og forteller mye om vår kultur og gamle dagers arbeid og slit.

​

18033518455216512_edited.jpg
2018-02-06%2004.06_edited.jpg

Et bumerke er en grafisk figur som er brukt som kjennetegn.

 

Formålet med bumerker var å ha et kjennetegn som en person, familie eller eier av en eiendom, brukte for å merke gjenstander, bufe, bygninger og lignende med. Bruken av bumerker går tilbake til lenge før skriftspråk var allmenn kunnskap. Bumerker ble brukt av bønder, handelsmenn, håndtverkere og andre.

​

Det finnes også bumerker skrevet med hånd på dokumenter, blant annet fra gruvearbeidere på Røros og på noen bønders fullmakter.

​

Bildet viser bumerker fra Namdalseid omkring år 1700. Det er hentet fra Namdalseid-boka, Bygd, gard, ætt. Her ses bumerket som Amund Staven brukte. Vi synes det er stas å ta det i bruk som vår logo på Staven gård.

Her ses et bilde av to av Staven-gårdene. Vår gård er den nederst i bildet. Bildet er tatt ca 1950.

​

Navnet Staven er vel et vin-navn, det eneste på Eidet, skriver Sturla Brørs i Namdalseidboka. Ordet vin var i gamle dager brukt om grasmark, naturlig eng. Vin-navnene regnes blant de eldste navnene vi har. Den første stavelsen stav kommer sannsynligvis fra gammelnorsk stafr. Det er usikkert hvilken betydning det har i denne sammenhengen, men det er antydet at det kan oppfattes som et fjellnavn. 

​

Staven er i eldre kilder kalt ødegård, og låg trolig øde etter svartedøden. Skrivemåten har vært preget av det: Stafføden, Staffuin, Stauin, Stafføune, Staføvnet.

​

Ut fra bildet ses at veien går gjennom begge tunene, det var vanlig og mest hensiktsmessig. Etterhvert som transportmidler ble større og raskere, ble veiene lagt utenom tunene. I Staven-grenda ble veien omlagt midt på 70-tallet. 

2018-11-28%2003.14_edited.jpg
1504731109900_edited_edited.jpg

Svartmosetra ble brukt som seter for Staven fra 1900 til 1940-tallet. Og i noen år etter var den i bruk som skogastu.

​

Tidligere hadde gården krøttera på felles seter i Govasslia på sommeren. Man kan enda se rester etter denne setra,

​

Det var Beata Staven som bygde opp Svartmosetra. Den bestod av seterhus, stall og fjøs.  Fjøset eksisterer ikke lenger, men seterhuset og stallen ble restaurert i 2017 med støtte fra kulturminnefondet.  

​

Fjøset hadde 25 båsplasser, noe som var mye på den tida. Det kom krøtter fra flere gårder til setra om sommeren. I en periode flyttet familien som bodde på Sverkmoen over til setra og drev den på somrene. Setra ligger bare noen hundre meter fra gården Sverkmoen.

Masstua og stabburet har i et par generasjoner bare vært brukt som lager for gamle gjenstander. Alt fra verktøy og redskaper til kjøkkenutstyr.

 

Vi har laget et lite gårdsmuseum på hemsen i redskapshuset. Planen er å få laget en fin utstilling etterhvert. Spør oss så får du gjerne  ta en titt innom. 

20171109_095846_edited.jpg
bottom of page